Φίλιππας Νικόλαος Δ.

"Ο Νικόλαος Δ. Φίλιππας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με γνωστικό αντικείμενο τη χρηματοοικονομική διοικητική και ειδίκευση στις χρηματιστηριακές επενδύσεις, στη συμπεριφορική χρηματοοικονομική και στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό. Στο παρελθόν υπήρξε δύο φορές μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε όλα σχεδόν τα ελληνικά οικονομικά περιοδικά και τις σχετικές οικονομικές εφημερίδες, και για μια περίοδο υπήρξε τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων Η Καθημερινή και Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά του κλάδου, όπως, μεταξύ άλλων, τα International Review of Financial Analysis, Journal of International Financial Markets, Institutions and Money, European Journal of Finance, Applied Economics, Economics Letters και Energy Economics.
Μία από τις δημοσιευμένες μελέτες του, με τίτλο “Estimation of Price Parameters: Bank Stock Price and the Variance Components Model” (Applied Economics, 1988), συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή των πιο αξιόλογων άρθρων στον χώρο της Χρηματοοικονομικής. Τη συλλογή αυτή επιμελήθηκε ο Καθηγητής Richard Brealey (Bibliography of Finance, 1991, MIT Press).
Την περίοδο 2013-2015 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Το 2016 ίδρυσε το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, τον πρώτο μη κερδοσκοπικό οργανισμό της χώρας μας, με αποστολή τη διάχυση της χρηματοοικονομικής γνώσης και την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού.
Το βιβλίο «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός: Θεωρία και Πράξη» αποτελεί το έβδομο ολοκληρωμένο επιστημονικό συγγραφικό του πόνημα."