Πυργιωτάκης Ιωάννης Ε.

Ο Γιάννης Πυργιωτάκης γεννήθηκε μεσούντος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μεγάλωσε με τα δεινά και τη δυσπραγία της μεταπολεμικής περιόδου. Βίωσε τις γνήσιες αγροτικές μορφές ζωής, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς οδικό δίκτυο, χωρίς τα στοιχειώδη του πολιτισμού. Ύστερα ακολούθησαν ο εξηλεκτρισμός, τα αγαθά της βιομηχανικής επανάστασης, οι μακροχρόνιες σπουδές στην Εσπερία και η πολυπλοκότητα της σύγχρονης ηλεκτρονικής εποχής και της ψηφιακής τεχνολογίας με επίκεντρο την παγκοσμιοποίηση.
Πλήρης εμπειριών και βιωμάτων με μακρά επιστημονική διαδρομή και πλουσιότατο συγγραφικό ερευνητικό έργο (22 βιβλία και περί τις 150 μελέτες και μονογραφίες), μπορεί σήμερα να ξανασκέφτεται τα πράγματα, να αναστοχάζεται, να προβληματίζεται και να προβληματίζει. Αυτό πράττει προσφεύγοντας στη Λογοτεχνία που τη λάτρεψε από παιδί, έστω και αν οι επιστημονικές
του αναζητήσεις δεν του επέτρεψαν να της αφιερώσει περισσότερο χρόνο. Η Λογοτεχνία λειτούργησε επίσης ως διαφυγή από την αυστηρότητα του επιστημονικού λόγου, τον ορθολογισμό και την ακρίβεια της ακαδημαϊκής σκέψης και ως φυγή από μη ευχάριστους ανθρώπινους χαρακτήρες. Είναι Ομότιμος Καθηγητής και πρ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει διδάξει και έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων και ένα μνημειώδες έργο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Έχει τιμηθεί με πολλές ακαδημαϊκές διακρίσεις και έχει λάβει το A’ Πανελλήνιο Βραβείο Διηγήματος από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».